RSS

Bloemenweide

25 Aug

Bloeiende, levendige akkerand

Overgangen en doorgangen zijn momenten in de architectuur, een gebouwde omgeving, waar de ene ruimte in de andere overgaat, waar de situatie van karakter verandert en waar confrontaties plaatsvinden. Denk aan overgangen van de grond naar een gebouw, van het ene gebouw naar het andere, van de ene ruimte naar de andere, van het ene niveau naar het andere……

“De akkerrand’ is mijn vertrekpunt en inspiratiebron. Een brede strook met bloemen die een akker omzoomt. En wat gebeurt er veel op die plek!  Huis van talloze insecten, leefomgeving voor zeldzame akkervogels, broedplaats voor zangvogels en schuilplaats voor muizen. Een natuurlijke omlijsting, bedachtzaam vrijgelaten, zodat akkerbouwmachines ongehinderd hun werk kunnen doen.

Landschapselement. landschapsstructuur, landschapsarchitectuur

Een bloemrijke akkerrand accentueert het landgebruik. Het is een herkenbaar onderdeel in het landschap en wordt als een vrij homogeen deel waargenomen.  Als kenmerkend landschapselement vormt deze samen met andere de structuur van het landschap.

Van idee naar constructie

Ik heb het idee van een akkerrand – een vlakvormig landschapselement – omgezet in een luchtige sculptuur. Gemaakt van tyre-rips (aanvankelijk een netwerk van ijzerdraad en koperdraad; geeft niet het gewenste effect). Omwikkeld met japans rijstpapier. Fragiel als de weidebloemen. Knopjes gekleurd vloeipapier aan de uiteinden vertegenwoordigen klaproos, boterbloem, korenbloem en distel. Met dun doorzichtig draad iewat boven de grond gehangen.

Daarnaast een bundel / rij berkenbomen, dun opgaand als lijnvormig en tegelijkertijd puntig landschapselement. Daartussen vangt een dun netwerk van uitgerekte brillosponsjes als een spinnenweb de ochtenddauw.

Een construcief werk, waarbij de manier van maken en de materiaalkeuze een rol spelen bij de uiteindelijke vormgeving en de inhoudelijke toelichting daarop.

 

 

 

Advertenties
 

Tags: , , , ,

Ik ben benieuwd naar wat je ervan vindt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s