RSS
Afbeelding

Ruimtelijk werk WERKENDE VORMEN

06 Jun

Ik houd van werken op schaal, sprekende lijnen, basale vormen. Vormen als een soort van ritueel. Ik leg elementen neer op basis van één of meer voorgaande elementen. Ze gaan met elkaar een modulair organisch geheel aan. Alsof ieder moment vormen kunnen worden toegevoegd of weggehaald. Zoals ook de natuur kan uitdijen en inkrimpen. Refererend aan zich herhalende golfbewegingen in de zich duizend jaren herhalende kringloop der seizoenen. Ik heb vaak een soort van regels in mijn werk en tegelijkertijd chaos. Vorm-in-vorm met elkaar verbonden. Vrij mee om te springen. Regels werken voor mij dan bevrijdend. Ik ontwerp een kader, een omgeving waarbinnen iets plaatsvindt wat steeds verandert, kan veranderen. Neem de vormen uit elkaar, breng ze opnieuw samen, laat een nieuwe vorm ontstaan. Een non-verbale dialoog vanuit aanraking en herordening. Daarbij experimenteer ik met materialen. Op zoek naar een non-conventionele traditionele vorm, een beeld met een twist.

WERKENDE VORMEN

 zoeken 2 t  De natuur kenmerkt zich door reeksen. Fibonacci is overal om ons heen. 1,1,3,5,8,13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, …

 

Ik  (1)

werk (1)

met vormen (3)

begrensd dynamisch (5)

beweging, ritme, contour, lijn (8)

organisch, experimenterend, meanderend (13)

 

P1100812

[Voet opgenomen in de Opleidingsfolder]

Geweldig hoe de natuur als vanzelf de beste vorm inzet.

We hebben 1 duim aan iedere hand, 2 botjes in de duim, 3 botjes per vinger, ‘ 5 uitsteeksels’ aan iedere hand, 8 vingers, .. de verhouding hand onderarm is die van de gouden ratio.

Vorm-materiaal: Hand opgebouwd uit frame blokjes, geboetseerd uit rivierklei, meerdelige gesloten mal van gips, ingelegd met glasvezel en bedekt met Vubonite. Vingers bij afhakken malresten gebroken. Inmiddels gerepareerd en ook de oppervlakte textuur nog aangepast. Grijs is toevoeging tinpoeder. Zwart is toevoeging Vubonite black. Vormt met verweerd doek een organisch geheel. Voet geboetseerd uit rivierklei, open mal van gips, ingegoten met Smootcast Black Onyx, assemblage met houtblok van knotwilg uit de tuin vastgemaakt met Sugru zwart (zelfhardend rubber).

 hand in klei driemaal vergroot  afwerken gipsen mal

zigzagpattern120   Lopende ritmiek in gebonden vorm

Verschillende manieren om tot een compositie te komen: dynamiek, energiek.Houtverbindingen – verbindende hoeken en graden – herhalend haaks ritme balancerend op een rechthoekig stalen frame. Warm hout en koel staal.

P1090226

staander staal 80b x 120h meander hout wisselend

dotgridpattern120  Verstoorde ordening gevangen in vorm-in-vorm

Wandobject. Prachtig wegwerpmateriaal met haar zachte melkachtige huid en fragiele structuur. Vorm-in-vorm met elkaar verbonden in een strak witte gladde ondergrond. Door de opening van de flesjes schijnt het onbehandelde hout lichtjes door. In een rangschikking van verpakkingen Jakult. Op het oog symmetrisch, maar met verschuivingen die er net een eigen dynamiek aan geven. Combi van houten ondergrond – rechthoek – en een min of meer vierkant opgebouwd uit de  visuele openingen van de flesjes. Ingegoten met Smoothcast 305, wit.

hullahop ringe Cirkels in rechthoek. Strakke ritmiek met een twist.

Wandobject. De rondingen van de openingen van de flesjes komen terug in de rondingen van de conservenblikdekseltjes met lipjes.Begrensd door de afmetingen van de gegalvaniseerde zinken plaat. Op een ondergrond van triplexplaat, overeenkomstig de ondergrond van het vierkante flesrelief.

26403 Stapeling

Rechthoekige verpakkingen van glasvezelkastjes, deels met water afgevuld. Afhankelijk van het relief in de bodem en het niveau van het water wordt het licht gevangen, breekt en schittert. Brengt de vorm- en materiaalstapeling tot leven. Gebruikte pallets als sokkel. De gegalvaniseerde steunen in de bovenste pallets overeenkomstig de gegalvaniseerde afdekplaat van het wandobject met dekseltjes.

[Onderste laag niet zo handig gedaan; volgende keer net iets anders ordenen, dan staat het stabieler]

impossiblecube120  Ruimte in beweging I

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Beweging van ruimte. De vormen lopen in elkaar over. Eenheid en veelheid. Begrensd en grenzeloos.

Stapelbaar en daarmee steeds veranderbaar. Het werk is constructief opgebouwd uit geometrische vormen.  Vormen een opstelling met wisselend ritme, cadans en ruimte. Mathematisch en modulair van opzet. Dynamisch, niet vast. Een herkenbare veranderlijke basisvorm, helder, duidelijk. Met overgangen en doorgangen waar de ene ruimte in de andere overgaat, waar de situatie van karakter verandert en waar confrontaties plaatsvinden van het ene naar het andere.…De context van de ruimte is onderdeel van het beeld. Een spelen met massa, transparantie en doorlatendheid, geslotenheid en openheid.

 Hemelvaart

P1080861

Teveel lijnen, ik ga het houten hangwerk helemaal afbreken en opnieuw beginnen met spelen….

sierpinskitriangle1202   Beweging van ruimte II

De Meander staat voor het begin van het leven. De figuur beweegt tegelijkertijd voorwaarts en zijwaarts. In die zin heeft de invulling naargelang context en tijd te maken met toeval en wetmatigheid.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Een skeletsysteem waarin een compositie van elementen plaatsvindt. Een herhaling van delen in onderlinge samenhang. Serieel te schakelen en uit te bouwen. Vrij mee om te springen. De vlakken kun je op verschillende manieren positioneren. Rust en beweging vullen elkaar aan. Ritmiek, schuine lijn voor dynamiek, fragiel balans zoekend, zodat de constructie licht blijft en toch zelfdragend is. Eenheid in het beeld tussen ruimte en massa.

Kaderontkennend; a(symmetrisch; mathematisch; modulaire eenheid; ruimtelijk semi-transparant; duidelijke contouren; doorkruising, overlappen; meer neigend naar convex(‘bol’), zij het niet gesloten, open werk en daarmee onderdeel van een groter continuüm.

P1090216P1090223

[Pech, stalen frames geometrische vormen vallen op het houtwerk wat splijt. Wet van Murphy op dit werkstuk! Weer repareren en opnieuw ordenen]

Advertenties
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Ik ben benieuwd naar wat je ervan vindt

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s